Medalion wieprzowy saute

0

Przepis na medalion wieprzowy saute

Składniki:

  • 80 dkg schabu lub szynki z kością
  • 2 dkg masła
  • 2 dkg mąki
  • 4 dkg tłuszczu

Opis:

  1. Mięso opłukać, osączyć, pokrajać ostrym nożem w poprzek włókna na skośnie porcje.
  2. Pobić ostrożnie tłuczkiem, wyrobić nożem  i ręką nadając kształt okrągły grubości 2 cm.
  3. Mięso oprószyć solą i mąką.
  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z 2 stron.
  5. Dosmażać na brzegu płyty, dodając masło.
  6. Medaliony ułożyć na podłużnym półmisku.
  7. Zrumieniony sos zgotować z 2 łyżkami wody.
  8. Sosem oblać mięso, przybrać zieleniną.
  9. Podawać z ziemniakami puree, frytkami, gotowaną jarzyną lub sałatą.
Share.

Leave A Reply