Przepis na kurczaka curry w sosie kokosowym
Składniki:
- 1 kg filetu z kurczaka
- 30 g curry
- 1 limonka
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 puszka pomidorów
- 200 ml śmietany słodkiej 30%
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 400 g marchwi
- 400 g cukinii
- 300 g ciecierzycy z puszki
- 100 ml oleju
- świeża kolendra
- 40 g miodu
- sól
- biały pieprz
- 5 g mielonego imbiru
- 3 g ostrej papryczki
Opis:
- Kurczaka kroimy na drobniejsze części, zalewamy wodą i lekko dusimy.
- Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, limonkę kroimy na mniejsze cząstki.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, czosnek i dodajemy imbir, ostra papryczkę, curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i lekko podduszamy, często mieszając.
- Pomidory wykładamy z puszki na deskę i drobniej kroimy.
- Kurczaka wykładamy na patelnię z marynatą i podduszamy.
- Następnie przekładamy go do żaroodpornego naczynia i podlewamy odrobiną oleju.
- Na patelni, na której została marynata kładziemy pomidory wraz z sokiem, chwilę gotujemy do zgęstnienia sosu.
- Część pomidorów przekładamy do kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry. Naczynie żaroodporne zamykamy i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 st i dusimy ok. 45 minut.
- Pozostałą na patelni marynatę zalewamy śmietanką i mlekiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka.
- Marchew kroimy w plastry, wrzucamy do marynaty i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Dodajemy część posiekanej kolendry, całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Cukinię kroimy w półksiężyce.
- Gdy marchew będzie gotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy, gotujemy ok. 5 minut.
- Wyciągamy kurczaka z piekarnika, polewamy go miodem i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika bez przykrycia.
- Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na których układamy kurczaka.