Kurczak curry w sosie kokosowym

0

Przepis na kurczaka curry w sosie kokosowym

Składniki:

  • 1 kg filetu z kurczaka
  • 30 g curry
  • 1 limonka
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 200 ml śmietany słodkiej 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 400 g marchwi
  • 400 g cukinii
  • 300 g ciecierzycy z puszki
  • 100 ml oleju
  • świeża kolendra
  • 40 g miodu
  • sól
  • biały pieprz
  • 5 g mielonego imbiru
  • 3 g ostrej papryczki

Opis:

  1. Kurczaka kroimy na drobniejsze części, zalewamy wodą i lekko dusimy.
  2. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, limonkę kroimy na mniejsze cząstki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, czosnek i dodajemy imbir, ostra papryczkę, curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i lekko podduszamy, często mieszając.
  4. Pomidory wykładamy z puszki na deskę i drobniej kroimy.
  5. Kurczaka wykładamy na patelnię z marynatą i podduszamy.
  6. Następnie przekładamy go do żaroodpornego naczynia i podlewamy odrobiną oleju.
  7. Na patelni, na której została marynata kładziemy pomidory wraz z sokiem, chwilę gotujemy do zgęstnienia sosu.
  8. Część pomidorów przekładamy do kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry. Naczynie  żaroodporne zamykamy i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 st i dusimy ok. 45 minut.
  9. Pozostałą na patelni marynatę zalewamy śmietanką i mlekiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka.
  10. Marchew kroimy w plastry, wrzucamy do marynaty i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Dodajemy część posiekanej kolendry, całość doprawiamy solą i pieprzem.
  11. Cukinię kroimy w półksiężyce.
  12. Gdy marchew będzie gotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy, gotujemy ok. 5 minut.
  13. Wyciągamy kurczaka z piekarnika, polewamy go miodem i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika bez przykrycia.
  14. Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na których układamy kurczaka.
Share.

Leave A Reply