Kura pieczona w soli

0

Przepis na kurę pieczoną w soli

Składniki:

  • 1 kura ważąca ponad 1,5 kg
  • 6-7 kg szarej soli

    Opis:

    1. Przygotować kurę jak do normalnego pieczenia.
    2. Zaopatrzyć się w szarą sól, inna się nie nadaje.
    3. Duży, gruby żeliwny garnek wyłożyć folią aluminiową, nasypać warstwę soli grubości ok. 4 cm, ułożyć kurę i pokryć ją całą warstwą soli, również 4 cm.
    4. Nie przykrywać, wstawić do maksymalnie nagrzanego piekarnika, na 1,5 godziny.
    5. Po upieczeniu sól będzie trzeba rozbijać młotkiem, ale za to w środku znajdziemy bardzo smakowitą kurę, wcale nie przesoloną i pięknie zarumienioną.

    Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

    Share.

    Leave A Reply