Przepis na kurę marengo
Składniki:
- 1 kura ( ok. 1,5 kg )
- 3 duże dojrzałe pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 24 oliwki zielone
- 1/4 l wina białego wytrawnego
- 30 g masła
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka zielonej pietruszki siekanej
- sól, pieprz
Opis:
- Oliwki wydrążyć i namoczyć w letniej wodzie, aby odciągnąć sól.
- Pokrajać kurę na części i wolno smażyć na oleju w płaskim rondlu.
- Zarumienioną, miękką kurę posolić, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Sos z pieczenia zlać i odstawić.
- Do rondla włożyć pomidory obrane ze skóry i bez pestek, z drobno posiekanym czosnkiem.
- Wolno gotując, dodawać stopniowo wino, surowe pieczarki oraz koncentrat pomidorowy.
- Dosypać soli i pieprzu, stale wolno gotując, tak długo aż sos nabierze konsystencji kremu.
- Gdyby był zbyt rzadki, dodać odrobinę masła z mąką, zagotować.
- Dodać kawałki kury, oliwki, wstawić potrawę do ciepłego pieca na 10 minut.
- Nie gotować.
- Podaje się taką kurę posypaną zieloną pietruszką i ubraną dookoła jajkami sadzonymi na grzankach.
Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska