Kura marengo

0

Przepis na kurę marengo

Składniki:

  • 1 kura ( ok. 1,5 kg )
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 24 oliwki zielone
  • 1/4 l wina białego wytrawnego
  • 30 g masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka zielonej pietruszki siekanej
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Oliwki wydrążyć i namoczyć w letniej wodzie, aby odciągnąć sól.
  2. Pokrajać kurę na części  i wolno smażyć na oleju w płaskim rondlu.
  3. Zarumienioną, miękką kurę posolić, popieprzyć i odstawić w ciepłe miejsce.
  4. Sos z pieczenia zlać i odstawić.
  5. Do rondla włożyć pomidory obrane ze skóry i bez pestek, z drobno posiekanym czosnkiem.
  6. Wolno gotując, dodawać stopniowo wino, surowe pieczarki oraz koncentrat pomidorowy.
  7. Dosypać soli i pieprzu, stale wolno gotując, tak długo aż sos nabierze konsystencji kremu.
  8. Gdyby był zbyt rzadki, dodać odrobinę masła z mąką, zagotować.
  9. Dodać kawałki kury, oliwki, wstawić potrawę do ciepłego pieca na 10 minut.
  10. Nie gotować.
  11. Podaje się taką kurę posypaną zieloną pietruszką i ubraną dookoła jajkami sadzonymi na grzankach.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply