Kotlety z orzechów

0

Przepis na Kotlety z orzechów

Składniki:

  • 1/4 kg ziemniaków
  • 6 dag orzechów włoskich
  • 4 dag masła
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 1/16 l tartej bułki
  • 1 pełna łyżka usiekanego koperku, pietruszki, szczypiorku
  • 5 dag mąki
  • jajo i trochę bułki do panierowania

Opis:

  1. Ugotowane ziemniaki rozetrzeć na masę, dodać uduszoną cebulę, zmielone orzechy, jajo, 1/16 l bułki tartej, usiekaną zieleninkę, osolić i wymieszać dokładnie, podzielić na 8 części.
  2. Wyrabiać małe kotleciki, grube na palec, otaczać je w mące, jajku, bułce, smażyć na gorącym smalcu lub maśle, podawać z sosem ogórkowym lub cebulowym.
  3. Albo okładać nimi jarzyny, buraki, kapustę.
  4. Są bardzo dobre, smakują jak z szynką.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply