Karp faszerowany po żydowsku wg Magdy Gessler

0

Przepis na Karp faszerowany po żydowsku wg Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 cały karp
  • 2 filety z karpia
  • 0,5 chałki
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 50 g migdałów
  • 50 rodzynek
  • miód do smaku
  • sól
  • pieprz Prymat do smaku
  • na galaretę:
  • niejadalne części karpia (głowa, szkielet, ogon)
  • pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 5 cebul
  • 4 liście laurowe Prymat
  • 3 ziarna ziela angielskiego Prymat
  • sól
  • pieprz Prymat do smaku
  • 2 łyżki cukru na karmel

Opis:

 

  1. Wszystkie składniki galarety wrzucamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy przez kilka godzin na bardzo wolnym ogniu, aby wywar był klarowny. Po ugotowaniu i przecedzeniu przez gazę, dodajemy do galarety przygotowany karmel, sól i pieprz.
  2. Karpia myjemy i solimy. Filety oddzielamy od skóry. Chałkę namaczamy w mleku i mielimy razem z mięsem. Z jaj oddzielamy żółtka i rozcieramy je z połową masła, białka ubijamy na sztywną pianę. Pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na pozostałym maśle.
  3. Wszystkie składniki farszu delikatnie łączymy. Dodajemy namoczone i posiekane rodzynki, obrane migdały. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i miodem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia, zawijamy go w jałową ścierkę i gotujemy w wywarze z warzyw. Ugotowaną i wystudzoną rybę, układamy na półmisku, dekorujemy rodzynkami i migdałami. Karpia zalewamy galaretą i pozostawiamy do zastygnięcia.

Kuchenne Rewolucje. Przepisy Magdy Gessler.
ZNAK Literanova 2012

Share.

Leave A Reply