Gulasz węgierski

0

Przepis na gulasz węgierski

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa
  • 8 dag słoniny
  • 2 dag mąki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
  • 2 ziemniaki

Opis:

  1. Pokrajać słoninę na cienkie plastry, włożyć do rondla, postawić na gorącą blachę, pokrajać mięso na kostki, wrzucić do słoniny i smażyć na ostrym ogniu.
  2. Gdy słonina trochę się roztopi, a mięso zrumieni, wsypać mąkę, mieszając przysmażyć, wrzucić następnie cebulę, podlać rosołem lub wodą, posolić, dodać całą łyżeczkę sproszkowanej papryki.
  3. Przyprawiony gulasz nakryć pokrywą, dusić 1 1/2 godz.
  4. Podlewać czasem, aby się zbyt nie wygotował.
  5. Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrajane w kostkę ziemniaki.
  6. Na końcu włożyć kluski kładzione.
  7. Sosu powinno być dość dużo, ale nie powinien być za gęsty.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply