Przepis na gulasz węgierski
Składniki:
- 1/2 kg mięsa
- 8 dag słoniny
- 2 dag mąki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki
- 2 ziemniaki
Opis:
- Pokrajać słoninę na cienkie plastry, włożyć do rondla, postawić na gorącą blachę, pokrajać mięso na kostki, wrzucić do słoniny i smażyć na ostrym ogniu.
- Gdy słonina trochę się roztopi, a mięso zrumieni, wsypać mąkę, mieszając przysmażyć, wrzucić następnie cebulę, podlać rosołem lub wodą, posolić, dodać całą łyżeczkę sproszkowanej papryki.
- Przyprawiony gulasz nakryć pokrywą, dusić 1 1/2 godz.
- Podlewać czasem, aby się zbyt nie wygotował.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodać pokrajane w kostkę ziemniaki.
- Na końcu włożyć kluski kładzione.
- Sosu powinno być dość dużo, ale nie powinien być za gęsty.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa