Przepis na gulasz na winie
Opis:
- Wędzonkę pokrajać w kostkę, gdy zacznie się szklić, dodać poszatkowaną cebulę, mieszać często, aż cebula zacznie żółknąć.
- Włożyć pokrajane w kostkę mięso, obsypać mąką, smażyć na silnym ogniu, przyrumienić, mieszając, aby sie nie spaliło.
- Następnie podlać wodą, włożyć kminek, pieprz, sól, dusić pod pokrywą, gdy mięso dochodzi, wlać wino, dodać troszkę soku cytrynowego.
- Gdy mięso zmięknie, a sos zgęstniej, podać gulasz z kluskami kładzionymi, które należy ugotować z 1/4 kg mąki.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa wołowego
- 12 dag wędzonki
- 1 cebula
- szczypta kminku i pieprzu
- 1/4 l białego wina
- 3 dag mąki
- 1/2 cytryny
- sól
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa