Gulasz na winie

0

Przepis na gulasz na winie

Opis:

  1. Wędzonkę pokrajać w kostkę, gdy zacznie się szklić, dodać poszatkowaną cebulę, mieszać często, aż cebula zacznie żółknąć.
  2. Włożyć pokrajane w kostkę mięso, obsypać mąką, smażyć na silnym ogniu, przyrumienić, mieszając, aby sie nie spaliło.
  3. Następnie podlać wodą, włożyć kminek, pieprz, sól, dusić pod pokrywą, gdy mięso dochodzi, wlać wino, dodać troszkę soku cytrynowego.
  4. Gdy mięso zmięknie, a sos zgęstniej, podać gulasz z kluskami kładzionymi, które należy ugotować z 1/4 kg mąki.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa wołowego
  • 12 dag wędzonki
  • 1 cebula
  • szczypta kminku i pieprzu
  • 1/4 l białego wina
  • 3 dag mąki
  • 1/2 cytryny
  • sól

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply