Golonka gotowana

0

Przepis na golonkę gotowaną

Składniki:

  • 1,40-1,60 kg golonki
  • sól
  • 20 dkg włoszczyzny bez kapusty
  • 5 dkg cebuli
  • 1-2 liście bobkowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • ziele angielskie

Opis:

  1. Oczyszczone i opłukane golonki zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości.
  2. Gdyby rosół był za słony, odlać część płynu i dolać wrzącej wody.
  3. Gdy mięso jest prawie miękkie, włożyć oczyszczone, opłukane warzywa i dogotować.
  4. Mięso odcedzić, ułożyć w całości na rozgrzanym półmisku.
  5. Podawać bardzo gorące z grochem puree, chrzanem i octem.
  6. W taki sam sposób gotuje się kark, żeberka, głowiznę peklowaną.
Share.

Leave A Reply