Przepis na sztufadę korzenną
Opis:
- Pokroić słoninę i ozór w paski grubości palca, wymieszać korzenie, przesiać przez sito, suto posypać nimi pokrajane kawałeczki i gęsto naszpikować mięso, głęboko wkładać je do środka, aby nie wypadły.
- Rozgnieść czosnek nożem z odrobiną soli na masę, całą powierzchnię mięsa dokładnie nim natrzeć. Posolić pozostałe korzenie, posypać nimi mięso na wierzchu, oprószyć dokładnie mąką, włożyć na silnie rozgrzane masło w rondlu, przyrumienić, na spód włożyć pokrajane jarzynki i cebulę, wlać dwie łyżki rosołu, dusić pod pokrywą 2 godziny, pilnując aby się nie przypaliło, podlewając od czasu do czasu rosołem.
- Gdy mięso jest miękkie, włożyć do innego rondla pozostały tłuszcz i szpik, rozgrzać dobrze, dodać utarty chleb, zrumienić go, następnie wsypać cukier, zmieszać z chlebem, aż rozpuści się i przypali na ciemnozłoty kolor.
- Wlać wino, dodać sok cytrynowy, gdy cukier się rozpuści, zagotować, podlać rosołem, aby sos był w miarę gęsty.
- Przetartym sosem polać sztufadę, podać ją z ziemniakami lub knedlami z bułkami.
Składniki:
- 1,5 kg białej pieczeni
- 8 dag słoniny wędzonej
- 8 dag ozora marynowanego
- po szczypcie pieprzu, majeranku, goździków, bazylii, imbiru
- 2 ząbki czosnku
- po kawałku marchwi, pietruszki, selera
- 2 cebule
- 1/2 cytryny
- 1/8 l wina czerwonego
- 1 liść bobkowy
- 7 dag masła
- 1 dag chleba
- 1 dag cukru
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa