Fajny przepis na sztufadę korzenną

0

Przepis na sztufadę korzenną

Opis:

  1. Pokroić słoninę i ozór w paski grubości palca, wymieszać korzenie, przesiać przez sito, suto posypać nimi pokrajane kawałeczki i gęsto naszpikować mięso, głęboko wkładać je do środka, aby nie wypadły.
  2. Rozgnieść czosnek nożem z odrobiną soli na masę, całą powierzchnię mięsa dokładnie nim natrzeć. Posolić pozostałe korzenie, posypać nimi mięso na wierzchu, oprószyć dokładnie mąką, włożyć na silnie rozgrzane masło w rondlu, przyrumienić, na spód włożyć pokrajane jarzynki i cebulę, wlać dwie łyżki rosołu, dusić pod pokrywą 2 godziny, pilnując aby się nie przypaliło, podlewając od czasu do czasu rosołem.
  3. Gdy mięso jest miękkie, włożyć do innego rondla pozostały tłuszcz i szpik, rozgrzać dobrze, dodać utarty chleb, zrumienić go, następnie wsypać cukier, zmieszać z chlebem, aż rozpuści się i przypali na ciemnozłoty kolor.
  4. Wlać wino, dodać sok cytrynowy, gdy cukier się rozpuści, zagotować, podlać rosołem, aby sos był w miarę gęsty.
  5. Przetartym sosem polać sztufadę, podać ją z ziemniakami lub knedlami z bułkami.

Składniki:

  • 1,5 kg białej pieczeni
  • 8 dag słoniny wędzonej
  • 8 dag ozora marynowanego
  • po szczypcie pieprzu, majeranku, goździków, bazylii, imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • po kawałku marchwi, pietruszki, selera
  • 2 cebule
  • 1/2 cytryny
  • 1/8 l wina czerwonego
  • 1 liść bobkowy
  • 7 dag masła
  • 1 dag chleba
  • 1 dag cukru

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply