Cielęce kulki z jajami

0

Przepis na cielęce kulki z jajami

Opis:

    1. Z kawałka bezkostnej cielęciny wyciąć żyły, rozciąć na 4 części, zbić każdy  kawałek na okrągły zrazik, trochę posolić, przykryć plastrem szynki.
    2. W środek włożyć ugotowane na twardo jajo, obrane ze skorupki i posolone, zawinąć ciasno, formując kulkę, obwiązać bawełną, posolić i posypać mąką, obsmażyć na rozgrzanym maśle.
    3. Gdy kulki są zarumienione, podlać rosołem, zagotować pod pokrywą.
    4. Na półmisek wyłożyć ugotowaną fasolkę z pomidorami, kulki poprzecinać na połówki, i położyć na talerzu przeciętą stroną do góry, w przekroju ładnie wyglądają, polać sosem.
    5. Do sosu można dodać cebulę i sok cytrynowy.

      Składniki:

        • 1/2 kg cielęcej zrazówki
        • 4 jaja
        • 4 plastry szynki
        • 8 dag masła
        • 2 dag mąki
        • pół szklanki rosołu

          Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

          Share.

          Leave A Reply