Cielęce kruszki z winem

0

Przepis na  cielęce kruszki z winem

Składniki:

  • 1/2 kg kruszek
  • jarzyny
  • 1/2 listka bobkowego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 cebula
  • 5 dag masła
  • 1/8 l wina
  • 1 cytryna
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru

Opis:

  1. Czyste kruszki sparzyć wrzątkiem i ugotować je razem z jarzynami, korzeniami i solą.
  2. Gdy są miękkie, pokrajać na kawałeczki, włożyć do sosu.
  3. Na sos zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, rozcieńczyć rosołem.
  4. Dodać do smaku sok z cytryny i cukier.
  5. Przed podaniem zaciągnąć sos żółtkami, włożyć pokrajaną w krążki cytrynę.
  6. Oddzielnie podać do kruszek roztarte z masłem ziemniaki.
Share.

Leave A Reply