Przepis na cesarskie sznycle pana Makłowicza
Składniki:
- 4 sznycle cielęce lub indycze
- 100 ml bulionu
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka kaparów
- sok z połówki cytryny
- skórka z połówki cytryny
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- mąka do panierowania
- łyżka mąki
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Opis:
- Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem, panierować mąką z jednej strony i smażyć na rozgrzanym, klarowanym maśle z obu stron, na rumiano.
- Począwszy od strony omączonej, usmażone przełożyć w ciepłe miejsce.
- Na patelnię do tłuszczu spod smażenia dołożyć łyżkę mąki i zrobić rumianą zasmażkę.
- Wlać bulion, zagotować i przecedzić do rondla przez drobne sitko.
- Do przesadzonego bulionu dodać posiekane kapary, sok z cytryny i startą cytrynową skórkę.
- Zagotować, dodać kwaśną śmietanę, kremówkę.
- Sos zagotować, podawać ze sznyclami posypując posiekanym szczypiorkiem.
Przepis zaczerpnięty ze strony pana Makłowicza.