Cesarskie sznycle pana Makłowicza

0

Przepis na cesarskie sznycle pana Makłowicza

Składniki:

  • 4 sznycle cielęce lub indycze
  • 100 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka kaparów
  • sok z połówki cytryny
  • skórka z połówki cytryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • mąka do panierowania
  • łyżka mąki
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem, panierować mąką z jednej strony i smażyć na rozgrzanym, klarowanym maśle z obu stron, na rumiano.
  2. Począwszy od strony omączonej, usmażone przełożyć w ciepłe miejsce.
  3. Na patelnię do tłuszczu spod smażenia dołożyć łyżkę mąki i zrobić rumianą zasmażkę.
  4. Wlać bulion, zagotować i przecedzić do rondla przez drobne sitko.
  5. Do przesadzonego bulionu dodać posiekane kapary, sok z cytryny i startą cytrynową skórkę.
  6. Zagotować, dodać kwaśną śmietanę, kremówkę.
  7. Sos zagotować, podawać ze sznyclami posypując posiekanym szczypiorkiem.

Przepis zaczerpnięty ze strony pana Makłowicza.

Share.

Leave A Reply