Przepis na befsztyk z jajem
Opis:
- Oczyścić z żył cały kawałek polędwicy, rozkroić na 4 równe części i tępą stroną noża uformować możliwie okrągłe befsztyki, lekko je zbić.
- Na 10 minut przed podaniem posolić i natychmiast smażyć na zrumienionym maśle, obrócić dopiero wówczas, gdy z jednej strony zrumienią się, nie kłuć widelcem, aby nie puściły soku.
- Usmażone befsztyki położyć na półmisku, do pozostałego masła wlać 2 łyżki mocnego rosołu, polać tym sosem befsztyki, na wierzchu każdego położyć jajo, które należy smażyć równocześnie na innej patelni, wybijając ostrożnie na rozgrzane masło. Białka powinny być ścięte, żółtka surowe.
- Podnieść ostrożnie jaja, położyć na befsztyku, posypać po wierzchu posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, obłożyć grzybkami.
Składniki:
- 75 dag polędwicy
- 6 dag masła
- 4 jaja
- 2 dag masła do jaj
- zielona pietruszka
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa