Befsztyk z jajem

0

Przepis na befsztyk z jajem

Opis:

  1. Oczyścić z żył cały kawałek polędwicy, rozkroić na 4 równe części i tępą stroną noża uformować możliwie okrągłe befsztyki, lekko je zbić.
  2. Na 10  minut przed podaniem posolić i natychmiast smażyć na zrumienionym maśle, obrócić dopiero wówczas, gdy z jednej strony zrumienią się, nie kłuć widelcem, aby nie puściły soku.
  3. Usmażone befsztyki położyć na półmisku, do pozostałego masła wlać 2 łyżki mocnego rosołu, polać tym sosem befsztyki, na wierzchu każdego położyć jajo, które należy smażyć równocześnie na innej patelni, wybijając ostrożnie na rozgrzane masło. Białka powinny być ścięte, żółtka surowe.
  4. Podnieść ostrożnie jaja, położyć na befsztyku, posypać po wierzchu posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem, obłożyć grzybkami.

Składniki:

  • 75 dag polędwicy
  • 6 dag masła
  • 4 jaja
  • 2 dag masła do jaj
  • zielona pietruszka

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply