Przepis na uszka z farszem grzybowym
Składniki:
- 15 dag mąki
- 2 jaja
- szczypta soli
- ugotowane grzyby
- mała cebula
- łyżka tartej bułki
Opis:
- Zagnieść z mąki, jednego jajka, łyżki letniej wody oraz szczypty soli ciasto, „wolniejsze” niż na makaron.
- Rozwałkować je cieniutko, pokrajać na małe kwadraciki ( ok. 3cm na 3cm ).
- Na każdym kwadraciku ułożyć odrobinę farszu, złożyć go po przekątnej, zlepić brzegi, a następnie dwa przeciwlegle rogi.
- Gotowe uszka wrzucać na osolony wrzątek, a gdy wypłyną, gotować jeszcze przez 3 minuty.
- Przygotowując farsz, grzyby drobno posiekać, przesmażyć na maśle z posiekaną cebulą, wymieszać z tartą bułką i surowym jajem.