Przepiórki w potrawce

0

Przepis na przepiórki w potrawce

Składniki:

  • 6 przepiórek
  • 200 g tłustej szynki
  • 6 małych cebul
  • 6 kawałków bułki
  • 40 g masła
  • 1 duży kieliszek koniaku
  • 1 łyżka stołowa tymianku
  • gałka muszkatołowa

Opis:

  1. Szynkę pokrajać w kostkę i przesmażyć z cebula na wolnym ogniu tak, aby cebula się lekko zarumieniła.
  2. Odstawić. Przepiórki owinąć w płatki słoniny i podsmażyć na małym ogniu, gdy się przyrumienią, dodać koniak, podgrzać i odstawić na 10 minut dla zmacerowania się.
  3. Dodać przesmażoną szynkę, wszystkie przyprawy do smaku i na bardzo małym ogniu dusić przez 40 minut.
  4. Uważać aby przepiórek nie wysuszyć.
  5. Plasterki bułki posmarowane masłem przysmażyć na blasze, ułożyć na każdej jednego ptaka, udekorować na półmisku i podać.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply