Pierogi z kapustą

0

Przepis na pierogi z kapustą

Składniki:

CIASTO:

  • 35 dag mąki
  • jajo

FARSZ:

  • 1 kg kapusty cukrowej
  • łyżka masła
  • duża cebula
  • 6 suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • trochę wywaru grzybowego
  • jajo na twardo

 

Opis:

  1. Przyrządzić farsz: kapustę drobno poszatkować i lekko osolić. Wymoczone przez noc grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły.
  2. W rondelku krótko przesmażyć na maśle posiekaną cebulę, po czym dodać kapustę, podlać wywarem grzybowym, dusić do miękkości.
  3. Ugotowane grzyby i jajo na twardo posiekać, dodać do kapusty, przyprawić solą, pieprzem, ostudzić.
  4. Z mąki i jaja zagnieść ciasto, dodając trochę ciepłej wody, tak by było elastyczne i nie lepi się do rąk.
  5. Po wyrobieniu rozwałkować je cienko i kieliszkiem do wina wycinać krążki.
  6. Nakładać farsz, brzegi zlepić i mocno zacisnąć.
  7. Pierogi gotować w osolonej wodzie przez 4 minuty, do wypłynięcia.
  8. Podać na ogrzanym półmisku, polane stopionym masłem lub gorącym olejem.
Share.

Leave A Reply