Przepis na kalafiora w zielonym sosie
Składniki:
- duży kalafior
- pół szklanki mleka
- jajo
- szklanka kwaśnej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- pół szklanki jogurtu
- pęczek drobnego szczypiorku
- 2 pęczki zielonego koperku
- pęczek pietruszki
- 2-3 gałązki świeżego estragonu
- po 2 gałązki anyżu i melisy
- 3 listki ogórecznika
- sól
- pieprz
- cukier
Opis:
- Kalafior oczyścić i umyć. Ugotować w całości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mleka.
- Jajo ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
- Ze śmietany, majonezu, jogurtu sporządzić sos, dodać posiekane jajo, przyprawić solą i pieprzem, oraz szczyptą cukru.
- Zieleninę opłukać, osuszyć ściereczką, obrać z gałązek same listki, drobno posiekać i wymieszać z sosem.
- Kalafior ostudzić i dobrze odsączyć, ułożyć na salaterce.
- Osobno podać sos w sosjerce.