Kalafior w zielonym sosie

0

Przepis na kalafiora w zielonym sosie

Składniki:

  • duży kalafior
  • pół szklanki mleka
  • jajo
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • pół szklanki jogurtu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • 2 pęczki zielonego koperku
  • pęczek pietruszki
  • 2-3 gałązki świeżego estragonu
  • po 2 gałązki anyżu i melisy
  • 3 listki ogórecznika
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Opis:

  1. Kalafior oczyścić i umyć. Ugotować w całości w lekko osolonej wodzie z dodatkiem mleka.
  2. Jajo ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać.
  3. Ze śmietany, majonezu, jogurtu sporządzić sos, dodać posiekane jajo, przyprawić solą i pieprzem, oraz szczyptą cukru.
  4. Zieleninę opłukać, osuszyć ściereczką, obrać z gałązek same listki, drobno posiekać i wymieszać z sosem.
  5. Kalafior ostudzić i dobrze odsączyć, ułożyć na salaterce.
  6. Osobno podać sos w sosjerce.
Share.

Leave A Reply