Przepis na muszelki z kiełbasy z zielonym groszkiem
Składniki:
- 40 dkg szerokiej kiełbasy
- 4 dkg tłuszczu
- 20 dkg zielonego groszku
- 2 dkg masła
- 1 dkg mąki
- cukier
- sól
Opis:
- Do przyrządzania muszelek najlepiej nadaje się kiełbasa krakowska, o średnicy 5-6 cm, obciągnięta w jelito, a nie w papier.
- Groszek ugotować w małej ilości wody, osolić dodać szczyptę cukru.
- Gdy jest miękki, oprószyć mąką, zagotować, połączyć z masłem surowym.
- Kiełbasę pokrajać w dosyć grube plastry.
- Usmażyć je na silnie rozgrzanym tłuszczu, uważając aby się nie przypaliły.
- Gdy z plastrów kiełbasy utworzą się miseczki ułożyć na półmisku i napełnić każdą z nich zielonym groszkiem.