Muszelki z kiełbasy z zielonym groszkiem

0

Przepis na muszelki z kiełbasy z zielonym groszkiem

Składniki:

  • 40 dkg szerokiej kiełbasy
  • 4 dkg tłuszczu
  • 20 dkg zielonego groszku
  • 2 dkg masła
  • 1 dkg mąki
  • cukier
  • sól

Opis:

  1. Do przyrządzania muszelek najlepiej nadaje się kiełbasa krakowska, o średnicy 5-6 cm, obciągnięta w jelito, a nie w papier.
  2. Groszek ugotować w małej ilości wody, osolić dodać szczyptę cukru.
  3. Gdy jest miękki, oprószyć mąką, zagotować, połączyć z masłem surowym.
  4. Kiełbasę pokrajać w dosyć grube plastry.
  5. Usmażyć je na silnie rozgrzanym tłuszczu, uważając aby się nie przypaliły.
  6. Gdy z plastrów kiełbasy utworzą się miseczki ułożyć na półmisku i napełnić każdą z nich zielonym groszkiem.
Share.

Leave A Reply