Leniwe pierogi

0

Przepis na leniwe pierogi

Opis:

  1. Ziemniaki obrać (jeśli były gotowane w mundurkach) i zemleć wraz z serem. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać jajko i zagnieść ciasto (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – zależy to od sera – dodać więcej mąki).
  2. Z ciasta formować wałeczek, lekko spłaszczyć płaską stroną noża i ciąć na skośne kluseczki, podobnie jak kopytka.
  3. Zagotować w dużym, płaskim rondlu bardzo lekko osoloną wodę. Wkładać kluski partiami i gotować do chwili ich wypłynięcia. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać ze stopionym masłem, cynamonem i cukrem lub zarumienioną bułką tartą z masłem. Bardzo smaczne są leniwe pierogi odsmażane na maśle.

Składniki:

  • 40 dag białego sera
  • niecała szklanka mąki pszennej
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2 jajka
  • sól
  • masło
  • cukier
  • cynamon lub tarta bułka i masło

Źródło: Kuchnia Polska 2009

Share.

Leave A Reply