Przepis na leniwe pierogi
Opis:
- Ziemniaki obrać (jeśli były gotowane w mundurkach) i zemleć wraz z serem. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, dodać jajko i zagnieść ciasto (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie – zależy to od sera – dodać więcej mąki).
- Z ciasta formować wałeczek, lekko spłaszczyć płaską stroną noża i ciąć na skośne kluseczki, podobnie jak kopytka.
- Zagotować w dużym, płaskim rondlu bardzo lekko osoloną wodę. Wkładać kluski partiami i gotować do chwili ich wypłynięcia. Wybierać łyżką cedzakową. Podawać ze stopionym masłem, cynamonem i cukrem lub zarumienioną bułką tartą z masłem. Bardzo smaczne są leniwe pierogi odsmażane na maśle.
Składniki:
- 40 dag białego sera
- niecała szklanka mąki pszennej
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2 jajka
- sól
- masło
- cukier
- cynamon lub tarta bułka i masło
Źródło: Kuchnia Polska 2009