Przepis na kołaczki z kapustą
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 1 cebula
- 6 dag masła
- 6 dag owczego sera
- 1 jajo
- sól
- pieprz na nadzienie
- 30 dag mąki
- 2 dag drożdży
- pół szklanki mleka
- 4 dag masła
- 2 żółtka
Opis:
- Wykonać z podanych składników ciasto drożdżowe. Gdy wyrośnie, dzielić łyżką po 2-3 dag, wyrabiać małe bułeczki, spłaszczać je nieco, kłaść w odstępach co 3 palce na posmarowaną blachę, pozostawić w cieple.
- Gdy się podniosą, zrobić w środku dołek, posmarować po wierzchu białkiem.
- Przygotować kapustę. Kapustę obgotować, posiekać, przysmażać na smalcu z cebulką, przyprawić solą, pieprzem, dodać utarty ser owczy i jajo.
- Wymieszać i nadziewać wyrośnięte bułeczki.
- Podawać kołaczki do zup zamiast pasztecików.