Kołaczki z kapustą

0

Przepis na kołaczki z kapustą

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • 6 dag masła
  • 6 dag owczego sera
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz na nadzienie
  • 30 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 4 dag masła
  • 2 żółtka

Opis:

  1. Wykonać z podanych składników ciasto drożdżowe. Gdy wyrośnie, dzielić łyżką po 2-3 dag, wyrabiać małe bułeczki, spłaszczać je nieco, kłaść w odstępach co 3 palce na posmarowaną blachę, pozostawić w cieple.
  2. Gdy się podniosą, zrobić w środku dołek, posmarować po wierzchu białkiem.
  3. Przygotować kapustę. Kapustę obgotować, posiekać, przysmażać na smalcu z cebulką, przyprawić solą, pieprzem, dodać utarty ser owczy i jajo.
  4. Wymieszać i nadziewać wyrośnięte bułeczki.
  5. Podawać kołaczki do zup zamiast pasztecików.
Share.

Leave A Reply