Kawior na ciastku maślanym z serkiem mascarpone i owocami leśnymi wg Kingi Paruzel

0

Przepis na kawior na ciastku maślanym z serkiem mascarpone i owocami leśnymi wg Kingi Paruzel

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 25 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • mała szczypta soli
  • ½ łyżeczki startej skórki z limonki
  • kilka kropli soku z limonki
  • 100 g mascarpone
  • ok. 50 ml schłodzonej śmietany 30-36%
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawioru
  • ½ szklanki jeżyn
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny

Opis:

  1. Mąką przesiać, włożyć masło i posiekać nożem. Dodać cukier, 1/2 żółtka, sól, odrobinę skórkę z limonki. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i umieścić w lodówce.
  2. Mascarpone wymieszać z ubitą śmietaną, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem pudrem, do uzyskania gładkiego delikatnego kremu. Schłodzić.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wyciąć szklanką kółka. Powstałe ciastka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, posmarować pozostałym żółtkiem (rozmieszanym z odrobiną wody) i piec w temp 200C ok 10 min. Wystudzić.
  4. Na przygotowane, wystudzone ciastka wyłożyć warstwę przygotowanego kremu, następnie kawior i jeżyny. Na koniec delikatnie zetrzeć skórkę z limonki i cytryny.

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/kinga-paruzel-kawior-na-ciastku-maslanym-z-serkiem-mascarpone-i-owocami-lesnymi,66280.html

Share.

Leave A Reply