Przepis na kawior na ciastku maślanym z serkiem mascarpone i owocami leśnymi wg Kingi Paruzel
Składniki:
- 100 g mąki
- 50 g zimnego masła
- 25 g cukru pudru
- 1 żółtko
- mała szczypta soli
- ½ łyżeczki startej skórki z limonki
- kilka kropli soku z limonki
- 100 g mascarpone
- ok. 50 ml schłodzonej śmietany 30-36%
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżeczki kawioru
- ½ szklanki jeżyn
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
Opis:
- Mąką przesiać, włożyć masło i posiekać nożem. Dodać cukier, 1/2 żółtka, sól, odrobinę skórkę z limonki. Zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i umieścić w lodówce.
- Mascarpone wymieszać z ubitą śmietaną, sokiem i skórką z limonki oraz cukrem pudrem, do uzyskania gładkiego delikatnego kremu. Schłodzić.
- Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, wyciąć szklanką kółka. Powstałe ciastka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, posmarować pozostałym żółtkiem (rozmieszanym z odrobiną wody) i piec w temp 200C ok 10 min. Wystudzić.
- Na przygotowane, wystudzone ciastka wyłożyć warstwę przygotowanego kremu, następnie kawior i jeżyny. Na koniec delikatnie zetrzeć skórkę z limonki i cytryny.
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/kinga-paruzel-kawior-na-ciastku-maslanym-z-serkiem-mascarpone-i-owocami-lesnymi,66280.html