Karp po żydowsku

1

Przepis na karpia po żydowsku

Składniki:

  • 1,2-1,5 kg karpia
  • 1 kg cebuli
  • włoszczyzna bez kapusty
  • garść rodzynków
  • garść migdałów
  • sól
  • trochę cukru

Opis:

  1. Karpia oczyścić i usunąć wnętrzności, zachowując pęcherz, płetwy ( także boczne ) i łuski.
  2. Wszystkie te odpadki zawinąć w gazę w luźny węzełek.
  3. Rybę pokrajać na dzwonka, głowę odciąć, usunąć oczy.
  4. Karpia nie myć, tylko razem z krwią trochę posolić i pocukrzyć, odstawić w chłodne miejsce.
  5. Cebulę obrać z łusek, przekrajać na pół, zalać wodą, dodać węzełek z płetwami, łuskami oraz pęcherzem i gotować ok. 30min.
  6. Po tym czasie dodać obraną włoszczyzną i ugotować do miękkości, po czym ją usunąć i użyć np. na sałatką.
  7. Wywar przecedzić do drugiego rondla lub rynienki do gotowania ryb, węzełek wyrzucić, cebulę przetrzeć przez nylonowe sito.
  8. Płyn zagotować, osolić, włożyć dzwonka karpia oraz głowę i gotować na bardzo małym ogniu około 15min.. licząc od zawrzenia.
  9. W tym czasie opłukać rodzynki, migdały sparzyć i obrać je ze skórki.
  10. Miękką rybę ostrożnie wyjąć, ułożyć na półmisku razem z głową tak, aby miała naturalny kształt, polać sosem, posypać rodzynkami i migdałami.
  11. Postawić w lodówce aż sos stężeje. Podawać najlepiej z kromkami chałki.
Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Czym zaskoczyć gości na Wigilii? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply