Kapuśniaczki

0

Przepis na kapuśniaczki

Składniki:

  • 1/4 kg mąki
  • 1/8 l mleka
  • 2 dag drożdży
  • 1 dag cukru
  • 3 żółtka na ciasto drożdżowe
  • 1 kg kapusty
  • 1 cebula
  • 6 dag masła na nadzienie
  • 2 arkusze papieru do zawijania
  • 4 dag smalcu do smarowania papieru

Opis:

  1. Zrobić ciasto drożdżowe.
  2. Kapustę obgotować, posiekać i przysmażyć.
  3. Papier pociąć na 12 części, posmarować każdy kwadracik smalcem, ciasto podzielić na 24 części, robić małe placuszki, nadziewać ciepłą kapustą.
  4. Zawijać jak strudel, owijać papierkami.
  5. Włożyć na blachę i zaraz piec. Urosną w piekarniku.
Share.

Leave A Reply