Przepis na nadziewane kalarepki
Składniki:
- 8 młodych kalarepek
- 10dag szynki
- 5dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 2 szklanki bulionu
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Opis:
- Obrane kalarepki wrzucić na osolony wrzątek, gotować około 10 minut, wyjąć, przelać zimną wodą, osączyć na sicie.
- Ściąć wierzchy i wydrążyć miąższ.
- Miąższ pokroić w drobną kostkę, umyte liście kalarepek posiekać i połączyć z drobno pokrojoną szynką, boczkiem, zeszkloną na maśle cebulą.
- Dodać sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i 2-3 łyżki posiekanych orzechów.
- Wbić jajko i dokładnie wymieszać.
- Farszem nadziewać kanapki, ułożyć je w wysmarowanym masłem rondlu, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu, około 15 minut.
- Śmietanę rozrobić z mąką i wymieszać z pozostałymi orzechami.
- Wlać do kalarepek i dusić 5-10 minut.
- Podawać jako gorącą przystawkę.
Źródło: Kalendarz zdzierany