Przepis na jajko na miękko z dwiema salsami i ekspresowym chlebkiem z patelni wg Jacka Paszkowskiego
Składniki:
- 1 jajko
- 10 czarnych oliwek
- 5 suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 1 malutka cukinia „baby”
- ¼ żółtej, zielonej i czerwonej papryki
- 1 szalotka
- Natka pietruszki
- Sok i skórka z 1 cytryny
- Oliwa z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- Mąka
- Letnia woda
- Odrobina startego żółtego sera o wyraźnym smaku (np. cheddar)
- Sól i Pieprz
Opis:
- Oliwki oraz suszone pomidory pokroić drobno i przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty czosnek, kapary, ocet balsamiczny, sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Wymieszać i doprawić do smaku. Pierwsza salsa gotowa! Cukinię, paprykę oraz szalotkę drobno pokroić. Dodać sok oraz skórkę z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz sól i pieprz. Wymieszać i spróbować. Odstawić obie salsy na chwile, aby smaki sie połączyły. Mąkę wymieszać z wodą, solą, odrobiną oliwy oraz serem. Dobrze wyrobić i rozwałkować dość cienko (ok 2mm). Szklanką wyciąć okrągłe placuszki i smażyć je na suchej patelni, ok. 1 min z każdej strony. Jajko ugotować na miękko. Podawać póki cieple i rozkoszować się połączeniem tych wszystkich smaków!
Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/jajko-na-miekko-z-dwiema-salsami-i-ekspresowym-chlebkiem-z-patelni,58157.html