Przepis na Italijskie co nieco wg Aleksandry Jaźwiec
Składniki:
• 4 pomidory
• 4 jajka
• 1 łyżka masła
• 10 szalotek lub 2 średnie cebule
• mała cukinia
• marchewka
• puszka krojonych pomidorów lub 3 średnie pomidory ( sparzone, obrane i pokrojone)
• mozzarella (ilość wg uznania)
• pieprz, sól,
• szczypta cukru
• zioła prowansalskie,
• 1 mały ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
W pomidorach odcinamy górne części i odkładamy. Z pomidorów wydrążamy środek. Dno pomidorów solimy a następnie wykładamy mozzarellą. Na roztopionym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie dodajemy startą na grubej tarce marchewkę. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Gotową masę wkładamy w wydrążone pomidory. Na wierzch wbijamy po jednym jajku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przykrywamy górnymi częściami. Pomidory dusimy pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Przed podaniem posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Na talerz wykładamy łyżkę lub dwie sosu z duszonymi warzywami a na wierzch pomidora z jajkiem. Podajemy z grzanką z bagietki.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/przepisy-aleksandry-jazwiec-3-edycja-warszawa,67641,1.html