Italijskie co nieco wg Aleksandry Jaźwiec

0

Przepis na Italijskie co nieco wg Aleksandry Jaźwiec

Składniki:

•    4 pomidory
•    4 jajka
•    1 łyżka masła
•    10 szalotek lub 2 średnie cebule
•    mała cukinia
•    marchewka
•    puszka krojonych pomidorów lub 3 średnie pomidory ( sparzone, obrane i pokrojone)
•    mozzarella (ilość wg uznania)
•    pieprz, sól,
•    szczypta cukru
•    zioła prowansalskie,
•    1 mały ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

W pomidorach odcinamy górne części i odkładamy. Z pomidorów wydrążamy środek. Dno pomidorów solimy a następnie wykładamy mozzarellą.  Na roztopionym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię, cebulę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Następnie dodajemy startą na grubej tarce marchewkę. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Gotową masę wkładamy w wydrążone pomidory. Na wierzch wbijamy po jednym jajku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i przykrywamy górnymi częściami. Pomidory dusimy pod przykryciem przez około 10 – 15 minut. Przed podaniem posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Na talerz wykładamy łyżkę lub dwie sosu z duszonymi warzywami a na wierzch pomidora z jajkiem. Podajemy z grzanką z bagietki.

 

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/przepisy-aleksandry-jazwiec-3-edycja-warszawa,67641,1.html

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply