Przepis na gołąbki z ryżem i mięsem
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 18 dag ryżu
- 1/2 l wody
- 1/2 l żytniego barszczu
- 1 cebula
- 4 dag smalcu
- 25 dag wieprzowiny
Opis:
- Ugotować ryż, zemleć mięso, udusić w smalcu cebulę, dodać do ryżu, posolić, można dodać nieco pieprzu.
- Tymczasem do wrzątku włożyć całą główkę kapusty.
- Gdy przejdzie parą, a listki zmiękną, rozdzielić, szczypułki pościnać, i jeszcze raz włożyć do wrzątku, aby całkiem zmiękły i dały się dobrze zawijać.
- Nakładać ryż na każdy liść, zwijać ciasno, końce wciskać do środka.
- Położyć na spód garnka gorszy liść, układać gołąbki jeden obok drugiego, aż naczynie będzie pełne, wsypać na wierzch 1/2 łyżki soli, wlać 1/2 l żytniego barszczu, resztę wody, lub samą wodę.
- Gotować 1,5 do 2 godzin.
- Robiąc gołąbki z kwaśnej kapusty, należy również sparzyć listki, ale nie dodawać barszczu.
- Gołąbki podawać z sosem grzybowym, śmietankowym lub polane słoninką.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa