Przepis na fondue z pieczarkami
Składniki:
- 25 dag pieczarek
- 25 dag sera żółtego gouda
- szklanka świeżej słodkiej śmietanki
- łyżka mąki
- ząbek czosnku
- łyżeczka utartej cebuli
- pieprz
- sól
- bułka barowa
Opis:
- Pieczarki oczyścić, umyć starannie szczoteczka i posiekać niezbyt drobno.
- Wymieszać ze śmietanką w naczyniu do fondue, dodać trochę pieprzu i trochę soli.
- Gotować na małym ogniu ok. 5 min. po czym dodać rozmieszaną z małą ilością śmietanki mąkę i utarty na tarce o grubych oczkach ser.
- Mieszając ogrzewać aż masa stanie się ciągliwa i gęsta.
- Przyprawić ją roztartym z solą i czosnkiem oraz cebulą.
- Można dodać szczyptę ostrej papryki.
- Podawać z kawałkami bułki, pokrojonej w kostkę.