Brizol wieprzowy

0

Przepis na brizol wieprzowy

Składniki:

  • 80 dkg schabu lub szynki z kością
  • 4 dkg tłuszczu
  • 2 dkg mąki
  • 2 dkg masła

Opis:

  1. Schab o ile  jest tłusty, okrajać  z tłuszczu zostawiając tylko warstewkę o grubości 1 cm.
  2. Opłukać, ostrym nożem odciąć polędwicę od kości.
  3. Polędwicę schabową pokrajać na skośne, duże, cienkie plastry.
  4. Pobić ostrożnie tłuczkiem na płaski płat o grubości 0,5 cm, o średnicy 12 cm, nadając kształt koła.
  5. Porcje mięsa oprószyć solą i mąką.
  6. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na rumiano z 2 stron.
  7. Dosmażyć na brzegu płyty, dodając masło.
  8. Mięso położyć na podłużnym półmisku.
  9. Zarumieniony tłuszcz zagotować z 2 łyżkami wody, sosem tym oblać porcje mięsa.
  10. Podawać z ziemniakami, ugotowaną jarzyną oraz surówką.
Share.

Leave A Reply