Paprykarz baciarski pana Makłowicza

0

Przepis na paprykarz baciarski pana Makłowicza

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 1-2 ostre papryczki chili
  • 500 g ryżu
  • 1 łyżka słodkiej, sproszkowanej papryki
  • 1,5 kg soczystych, dojrzałych pomidorów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól

Opis:

  1. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną w łódki cebulę, gdy zacznie się szklić, dołożyć pokrojoną w spore kawałki paprykę.
  2. Całość dusić przez ok. 2 min.
  3. Dodać przepłukany, odcedzony ryż, paprykę w proszku i pokrojone w kawałki pomidory bez skórki.
  4. Dusić, aż ryż wchłonie sok z pomidorów i zmięknie.
  5. W razie potrzeby podlać nieco wodą, wymieszać.
  6. Posolić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki do ozdoby, wymieszać i podawać.

Przepis zaczerpnięty ze strony pana Makłowicza.

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply