Przepis na paprykarz baciarski pana Makłowicza
Składniki:
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 1-2 ostre papryczki chili
- 500 g ryżu
- 1 łyżka słodkiej, sproszkowanej papryki
- 1,5 kg soczystych, dojrzałych pomidorów
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
Opis:
- W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną w łódki cebulę, gdy zacznie się szklić, dołożyć pokrojoną w spore kawałki paprykę.
- Całość dusić przez ok. 2 min.
- Dodać przepłukany, odcedzony ryż, paprykę w proszku i pokrojone w kawałki pomidory bez skórki.
- Dusić, aż ryż wchłonie sok z pomidorów i zmięknie.
- W razie potrzeby podlać nieco wodą, wymieszać.
- Posolić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki do ozdoby, wymieszać i podawać.
Przepis zaczerpnięty ze strony pana Makłowicza.