Kurczak po koreańsku

0

Przepis na kurczaka po koreańsku

4 porcje

Składniki:

  • 40 dag filetów z kurczaka
  • 40 dag porów
  • 2 czerwone strączki chili
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  • 1 kubek bitej śmietany
  • 1 puszka moreli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • plasterki cytryny do dekoracji

Opis:

  1. Filety z kurczaka umyć, osączyć i pokroić na małe kawałki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki w poprzek. 1 strączek chili pokroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać.
  2. Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć na nim mięso. Dodać posiekaną chili, krótko smażyć. Doprawić solą i słodką papryką. Pory połączyć z produktami na patelni i krótko smażyć. Dodać szklankę wody i śmietanę. Gotować na dużym ogniu około 5 minut.
  3. Morele odsączyć, zebrać sok, owoce pokroić w krążki. Dodać mąkę ziemniaczaną na patelnię, zagotować. Zgrzać w tym owoce.
  4. Wszystko jeszcze raz posolić, przyprawić do smaku sokiem z moreli i cytryny. Podawać z plasterkami cytryny i posiekaną chili. Smakuje dobrze ze świeżymy bagietkami.
Share.

Leave A Reply