Przepis na kurczaka po koreańsku
4 porcje
Składniki:
- 40 dag filetów z kurczaka
- 40 dag porów
- 2 czerwone strączki chili
- 2 łyżki oleju
- sól
- słodka papryka w proszku
- 1 kubek bitej śmietany
- 1 puszka moreli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- plasterki cytryny do dekoracji
Opis:
- Filety z kurczaka umyć, osączyć i pokroić na małe kawałki. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki w poprzek. 1 strączek chili pokroić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać.
- Olej rozgrzać na patelni. Podsmażyć na nim mięso. Dodać posiekaną chili, krótko smażyć. Doprawić solą i słodką papryką. Pory połączyć z produktami na patelni i krótko smażyć. Dodać szklankę wody i śmietanę. Gotować na dużym ogniu około 5 minut.
- Morele odsączyć, zebrać sok, owoce pokroić w krążki. Dodać mąkę ziemniaczaną na patelnię, zagotować. Zgrzać w tym owoce.
- Wszystko jeszcze raz posolić, przyprawić do smaku sokiem z moreli i cytryny. Podawać z plasterkami cytryny i posiekaną chili. Smakuje dobrze ze świeżymy bagietkami.