Przepis na zapiekankę z makaronu w kokilkach
Składniki:
- 30 dag makaronu
- 30 dag kiełbasy krakowskiej
- 6 czubatych łyżek żółtego startego sera
- 1 łyżka gęstego przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 2 jaja
- 2 łyżki keczupu
- sól
- tłuszcz do smarowania naczynek
Opis:
- Makaron połamać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać wrzątkiem.
- Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać, krótko przesmażyć na rozgrzanym oleju.
- Naczynka ( kokilki ) wysmarować tłuszczem.
- W większym naczyniu połączyć makaron, kiełbasę, przecier pomidorowy i rozkłócone jaja, dodać 3 łyżki utartego sera, wymieszać i rozłozyć do kokilek.
- Posypać pozostałym serem i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku – ok.20 min.
- Przed podaniem ozdobić kleksem z keczupu i tartym serem.
- Podawać z sałatką z pomidorów.
- Zapiekać można również w jednym większym żaroodpornym naczyniu.