Przepis na zapiekankę z kurczaka i szparagów
Składniki:
- kurczak
- 60 dag szparagów
- 2 łyżki topionego masła
- 2 jaja
- pół szklanki śmietany
- ćwierć szklanki mleka
- sól
Opis:
- Kurczaka upiec na rożnie.
- Mięso oddzielić od kości i pokrajać na foremne kawałki.
- Szparagi oskrobać, sparzyć wrzątkiem, ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać stopionym masłem.
- Na warstwie ze szparagów ułożyć kawałki kurczaka.
- Przygotować sos: Żółtka ukręcić z dodatkiem soli oraz ze śmietaną i mlekiem.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z sosem.
- Polać nim kurczaka ze szparagami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
- Podawać z gorącymi grzankami z bułeczki lub młodymi ziemniakami.