Zapiekanka z kurczaka i szparagów

0

Przepis na zapiekankę z kurczaka i szparagów

Składniki:

  • kurczak
  • 60 dag szparagów
  • 2 łyżki topionego masła
  • 2 jaja
  • pół szklanki śmietany
  • ćwierć szklanki mleka
  • sól

Opis:

  1. Kurczaka upiec na rożnie.
  2. Mięso oddzielić od kości i pokrajać na foremne kawałki.
  3. Szparagi oskrobać, sparzyć wrzątkiem, ułożyć w naczyniu do zapiekania i polać stopionym masłem.
  4. Na warstwie ze szparagów ułożyć kawałki kurczaka.
  5. Przygotować sos: Żółtka ukręcić z dodatkiem soli oraz ze śmietaną i mlekiem.
  6. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z sosem.
  7. Polać nim kurczaka ze szparagami i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
  8. Podawać z gorącymi grzankami z bułeczki lub młodymi ziemniakami.
Share.

Leave A Reply