Przepis na szaszłyki z indyka z bazylią i sosem ziołowym
Opis:
- Nasiona kopru, szałwię, pieprz i posiekany ząbek czosnku utłuc w moździerzu. Dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i odrobinę soli. Opłukane i osuszone filety i wątróbkę z indyka pokroić na niewielkie kawałki.
- Kromki bagietki pokroić na ćwiartki. Na 12 szpadek do szaszłyków nabić na przemian kawałki piersi indyka, listki bazylii, kawałki wątróbki indyka oraz ćwiartki bagietki.
- Każdy szaszłyk posmarować sosem ziołowym. Piec na grillu około 10 minut. Podawać udekorowany plastrami cytryny.
Składniki:
- 25 dag filetów z indyka
- 20 dag wątróbki indyka
- 6 kromek bagietki
- łyzka suszonej szałwii
- łyżka nasion kopru włoskiego
- łyżka ziaren pieprzu
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- cytryna
- czosnek
- oliwa
- sól
Żródło: Pani domu – kalendarz 2004