Szaszłyki z indyka z bazylią i sosem ziołowym

0

Przepis na szaszłyki z indyka z bazylią i sosem ziołowym

Opis:

  1. Nasiona kopru, szałwię, pieprz i posiekany ząbek czosnku utłuc w moździerzu. Dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i odrobinę soli. Opłukane i osuszone filety i wątróbkę z indyka pokroić na niewielkie kawałki.
  2. Kromki bagietki pokroić na ćwiartki. Na 12 szpadek do szaszłyków nabić na przemian kawałki piersi indyka, listki bazylii, kawałki wątróbki indyka oraz ćwiartki bagietki.
  3. Każdy szaszłyk posmarować sosem ziołowym. Piec na grillu około 10 minut. Podawać udekorowany plastrami cytryny.

Składniki:

  • 25 dag filetów z indyka
  • 20 dag wątróbki indyka
  • 6 kromek bagietki
  • łyzka suszonej szałwii
  • łyżka nasion kopru włoskiego
  • łyżka ziaren pieprzu
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • cytryna
  • czosnek
  • oliwa
  • sól

Żródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply