Stek z tuńczyka na cytrynowo – maślanym puree z grillowanymi owocami i sosem cytrynowym wg Michała Muskały

0

Przepis na stek z tuńczyka na cytrynowo – maślanym puree z grillowanymi owocami i sosem cytrynowym wg Michała Muskały

Składniki:

  • 2 steki z tuńczyka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 500 g  ziemniaków
  • 4 cytryny
  • 75 g + 1-2 łyżki masła
  • Owoce: figi, melon, brzoskwinie
  • 2 łyżki miodu
  • ocet balsamiczny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka

Opis:

  1. Steki z tuńczyka lekko osolić, doprawić pieprzem.
  2. Smażyć po minucie na grillu lub dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.

Cytrynowo-maślanie puree

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
  2. W tym czasie zetrzeć na tarce skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny, wycisnąć sok z połowy owocu.
  3. Odcedzić ziemniaki, zmniejszyć ogień do minimum. Ubijając szybko na małym gazie ziemniaki w rondlu dodać startą skórkę z cytryny z sokiem i 75 g masła. Puree powinno być puszyste, dosolić ewentualnie do smaku.

Grillowane owoce

  1. Umyć figi, melon, brzoskwinie, ewentualnie inne owoce. Przygotować lekki sos mieszając miód z cytryną. Smarować obrane kawałki owoców z dwóch stron, układać na grillu do przyrumienienia i odbicia się na owocach pasków.
  2. Zredukować ocet balsamiczny w garnku.

Lemon curd

  1. Wycisnąć sok z 1 cytryny, przelać go do miski nad kąpielą wodną. Lekko podgrzać. Dodać łyżkę cukru, 2 żółtka i energicznie ubijać trzepaczką balonową do zagęstnienia. Dodawać po trochu masła o temperaturze pokojowej (1-2 łyżki) dalej ubijając aż całość zgęstnieje i stanie się spójna i aksamitna.

Prezentacja:

  1. Ułożyć stek na puree ziemniaczanym, obok podać grillowanie owoce, skropić  zredukowanym octem balsamicznym i lemon curd.
  2. Przybrać według uznania.

Źródło: http://masterchef.tvn.pl/ksiazka-przepisow/michal-muskala-stek-z-tunczyka-na-cytrynowo-maslanym-puree-z-grillowanymi-owocami-i-sosem-cytrynowym,64686.html

Share.

Leave A Reply