Schab nadziewany suszonymi owocami

0

Przepis na schab nadziewany suszonymi owocami

Opis:

  1. Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Przykryć, odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Owoce umyć, zalać winem i odstawić do napęcznienia
  2. Mięso głęboko naciąć wzdłuż. W długą wąską kieszeń włożyć owoce. Zrumienić na maśle, przełożyć do brytfanny, dodać tłuszcz za smażenia, wlać 3-4 łyżki wody. Przykryć, piec w temperaturze 180oC, często podlewając sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia schab odkryć.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • po 10 dag suszonych śliwek i moreli
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz

Źródło: Kuchania Polska 2009

Share.

Leave A Reply