Sarna w wielkim mieście wg Aleksandry Kisiel

0

Przepis na Sarnę w wielkim mieście wg Aleksandry Kisiel

Składniki:

•    250 g mielonej wołowiny (antrykot, rostbef)
•    250 g mielonej sarniny
•    1 ząbek czosnku
•    3 łyżki oliwy z oliwek
•    meksykańska mieszanka przypraw adobo
•    sól i pieprz do smaku
•    4 plastry twardego koziego sera
•    4 bajgle

Sposób przygotowania:

Wołowinę mieszamy z sarniną. Dodajemy oliwę, czosnek i przyprawy do smaku. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso wyjmujemy z lodówki na pół godziny przed smażeniem, aby nabrało temperatury pokojowej. Formułujemy 4 okrągłe kotlety o średnicy ok. 12 cm.  Smażymy krwiste burgery przez ok. 4 minuty z obu stron. Na koniec na każdym układamy plaster sera. Burgery podajemy w bajglach z ciepłym dżemem cebulowym, ziemniakami i sałatką.

Dżem z Chelsea

Składniki:

•    2 duże cebule
•    2 łyżki masła
•    2 łyżki oliwy z oliwek
•    goździki,
•    gałka muszkatołowa
•    imbir
•    pieprz
•    1/2 szklanki suszonej żurawiny
•    1/4 szklanki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło, cebulę i przyprawy do smaku. Smażymy kilka minut, aż cebula zacznie się karmelizować. Dodajemy ocet balsamiczny i żurawinę. Dusimy na małym ogniu, ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki z West Village

Składniki:

•    400 g ziemniaków
•    4 łyżki oliwy z oliwek
•    oliwa do pieczenia
•    3 ząbki czosnku
•     gałązki świeżego rozmarynu
•     słodka papryka
•     sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Na rozgrzaną oliwę wykładamy ziemniaki, dodajemy rozgnieciony czosnek, gałązki rozmarynu, sól, pieprz i paprykę. Smażymy kilka minut, aż ziemniaki zrobią się złociste. Podsmażone ziemniaki z przyprawami przekładamy do żaroodpornego naczynia. Skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200ºC, aż nabiorą złoto-brązowego koloru i staną się miękkie.

 

źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/przepisy-aleksandry-kisiel-3-edycja-warszawa,67643,1.html

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply