Przepis na śledziowe naleśniki
Składniki:
- 50 dag świeżych śledzi
- 30 dag mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- mała cebula
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
Opis:
- Śledzie oczyścić, sfiletować i każdy filet podzielić na 3 części.
- Garść mąki wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem oraz łyżeczką soli i obtaczać w niej każdy kawałek śledzia.
- Z mleka, jaj i mąki przygotować ciasto naleśnikowe, dodając gałkę muszkatołową i utartą na drobnej tarce cebulę.
- Wymieszać.
- Na gorącym oleju najpierw obsmażyć na rumiano śledzie, po czym wlewać odpowiednie porcje ciasta i po chwili smażyć naleśniki z drugiej strony.
- Do pikantnych naleśników doskonale smakuje surówka z kiszonej kapusty wzbogacona utartym jabłkiem, marchewką.
- Naleśniki można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.
Jeden komentarz
Pingback: • Czym zaskoczyć gości na Wigilii? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne