Śledziowe naleśniki

1

Przepis na śledziowe naleśniki

Składniki:

  • 50 dag świeżych śledzi
  • 30 dag mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • mała cebula
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • sól

Opis:

  1. Śledzie oczyścić, sfiletować i każdy filet podzielić na 3 części.
  2. Garść mąki wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem oraz łyżeczką soli i obtaczać w niej każdy kawałek śledzia.
  3. Z mleka, jaj i mąki przygotować ciasto naleśnikowe, dodając gałkę muszkatołową i utartą na drobnej tarce cebulę.
  4. Wymieszać.
  5. Na gorącym oleju najpierw obsmażyć na rumiano śledzie, po czym wlewać odpowiednie porcje ciasta i po chwili smażyć naleśniki z drugiej strony.
  6. Do pikantnych naleśników doskonale smakuje surówka z kiszonej kapusty wzbogacona utartym jabłkiem, marchewką.
  7. Naleśniki można dodatkowo skropić sokiem z cytryny.
Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Czym zaskoczyć gości na Wigilii? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply