Pstrąg w sosie z białego wina

0

Przepis na pstrąga w sosie z białego wina

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 1 cebula
  • szklanka białego wina
  • łyżeczka masła
  • płaska łyżeczka mąki
  • 2 ziarna pieprzu
  • sól
  • 1/3 łyżeczki tymianku

Opis:

  1. Pstrągi umyć, sprawić, opłukać i zalać w rondlu winem.
  2. Dodać pieprz, tymianek, pokrajaną w plastry cebulę, lekko posolić i gotować powoli przez ok. 10 min.
  3. Z masła i mąki przygotować białą zasmażką, rozprowadzić ją kilkoma łyżkami wywaru z pstrągów i wlać do gotującej się potrawy.
  4. Po 5 min. odstawić z ognia.
  5. Przed podaniem doprawić solą i sokiem z cytryny.
  6. Pstrągi wyłożyć na półmisek, zalać sosem, udekorować plasterkami cytryny i listkami pietruszki.
  7. Podawać z ziemniakami z wody i sałatą.
Share.

Leave A Reply