Nie lubisz ryb? Wypróbuj przepis na łososia z warzywami

5

Nie lubisz ryb? Ja też kiedyś byłam ich wielkim antyfanem. Używam czasu przeszłego, bo teraz za nimi przepadam i staram się by jak najczęściej lądowały na talerzu. Kluczem do mojej niechęci był fakt, że po prostu nie umiałam ich odpowiednio przyrządzić, a wersja: „mięso w bułce i na patelnie” średnio mi odpowiadała. W ramach walki ze swoimi nieuzasadnionymi niechęciami już jakiś czas temu zaczęłam kombinować z różnymi przepisami i zaczęło to smakować tak, jak lubię.

Dzisiaj prezentuję Wam mój ulubiony przepis z łososiem w roli głównej. Nasz upolowany drapieżca prezentuję się mniej więcej tak 🙂 z tych dwóch kawałków przygotuję 3 spore porcje, koszt zakupu ryby: 28 zł.
łosoś

Będą nam jeszcze potrzebne warzywa, które udusimy razem z rybką w piekarniku.

Składniki

  • oczywiście wcześniej wspomniany łosoś
  • 5 dużych marchewek
  • 3 duże pietruszki – interesuje nas korzeń
  • por – biała część
  • 10 dag masełka czosnkowego
  • zioła prowansalskie
  • sól morska, pieprz, sól czosnkowa, przyprawy do ryby
  • 3 ząbki czosnku

W gotowości powinny czekać także:

  • folia aluminiowa tudzież sreberko
  • nagrzany piekarnik (góra-dół) do 200 stopni
  • pusty brzuszek i apetyt na iście królewskie danie

warzywa w miseczkach

Nasze warzywa ścieramy na tarce, najlepiej użyć do tego elektrycznego pomocnika, by nasze dłonie nie ucierpiały. Pora kroimy w drobne krążki, czosnek również powinien być albo drobniutko pokrojony albo starty na wiórki.

Mięso myjemy, porcjujemy i przyprawiamy. W mojej wersji jest to obowiązkowo sól, pieprz, zioła prowansalskie, troszkę czosnku, ewentualnie jakaś mieszanka przypraw dedykowana rybom. Ważne: nie odrywamy srebrnej skórki, po prostu układamy ją dołem do sreberka, po wyjęciu z piekarnika ona nam sama odejdzie i nie będzie z nią problemu.
łosoś

Teraz potrzebujemy dosyć dużych kawałków folii aluminiowej (większe niż powiedzmy a4). Kładziemy kawałek łososia i w kombinacji dowolnej przysypujemy go warzywami. Marchewka, pietruszka, por powinny go przykryć jak lekka kołderka. Posypujemy całość delikatnie przyprawami, dodajemy starty czosnek i masełko czosnkowe. Najlepiej jakby to były wiórki. W moim przypadku kostka zrobiła się zbyt miękka i po prostu położyłam je po troszku łyżką w różnych miejscach.
losoś w warzywach
Moja dobra rada: Nie oszczędzajmy na tych warzywach i dajmy ich naprawdę sporo, ponieważ robią się wyborne. Dzięki marchewce są słodkie, idealnie komponują się z rybą. Por i pietruszka dają im dodatkowej ostrości i ostatecznie jest to najlepszy dodatek do tego dania.

Gdy nasz mały kopczyk jest gotowy, całość szczelnie zamykamy organizując mniej więcej taką paczkę jak na zdjęciu poniżej.
łosoś w warzywach
Kiedy piekarnik jest odpowiednio nagrzany (do 200 stopni) umieszczamy rybkę na środkowej płycie i ustawiamy minutnik na ok 40-45 min. Po tym czasie warzywa będą odpowiednio kruche, a rybka wybornie się przyrządzi po wpływem ich soków i przypraw. W między czasie możemy przygotować różowe wino.

Najlepiej podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub właśnie ryżem. U mnie w sobotę wygrała opcja druga. Mam nadzieję, że to danie przypadnie Wam do gustu, jest jednym z moich ulubionych.

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

5 komentarzy

  1. wilczazamiec on

    moim też !!!! z wszystkich ryb to właśnie łosoś jest dla mnie najsmaczniejszy

  2. Ja właśnie w ten sposób przyrządzam często ryby, z tym że kroję warzywa w plasterki. Najbardziej lubię, gdy się marchewka lekko skarmelizuje, wydobywa to mnóstwo słodyczy. Można nawet identycznie rozprawić się z filetem drobiowym, ale ryby są zdecydowanie smaczniejsze.

Leave A Reply