Przepis na karpia smażonego z orzechami
Składniki:
- 1-1,5 kg karpia
- masło do smażenia
- 20 dag wyłuskanych orzechów laskowych
- 2 łyżki soku ze świeżej cytryny
- kieliszek wytrawnego wina czerwonego
- sól
- pieprz
- trochę mąki
Opis:
- Karpia po oczyszczeniu szybko opłukać, podzielić na dzwonka, lekko posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i zostawić na 15 minut.
- Na patelni stopić i rozgrzać masło, kłaść na nie obtoczone w mące dzwonka karpia.
- Tłuszczu powinno być dużo, ogień niezbyt silny – tak, aby ryba powoli nabierała koloru, a tłuszcz nie palił się.
- Usmażonego karpia przełożyć na ogrzany półmisek i wstawić do ciepłego piekarnika, aby nie ostygł.
- Na patelnie z tłuszczem wlać wino, drewnianą łopatką oddzielić osad od dna i pozwolić sosowi „mrugać” około 2min.
- Usmażonego karpia posypać drobno posiekanymi orzechami i polać sosem. Podawać z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym.