Karp smażony z orzechami

0

Przepis na karpia smażonego z orzechami

Składniki:

  • 1-1,5 kg karpia
  • masło do smażenia
  • 20 dag wyłuskanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki soku ze świeżej cytryny
  • kieliszek wytrawnego wina czerwonego
  • sól
  • pieprz
  • trochę mąki

Opis:

  1. Karpia po oczyszczeniu szybko opłukać, podzielić na dzwonka, lekko posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny i zostawić na 15 minut.
  2. Na patelni stopić i rozgrzać masło, kłaść na nie obtoczone w mące dzwonka karpia.
  3. Tłuszczu powinno być dużo, ogień niezbyt silny – tak, aby ryba powoli nabierała koloru, a tłuszcz nie palił się.
  4. Usmażonego karpia przełożyć na ogrzany półmisek i wstawić do ciepłego piekarnika, aby nie ostygł.
  5. Na patelnie z tłuszczem wlać wino, drewnianą łopatką oddzielić osad od dna i pozwolić sosowi „mrugać” około 2min.
  6. Usmażonego karpia posypać drobno posiekanymi orzechami i polać sosem. Podawać z ziemniakami z wody lub puree ziemniaczanym.
Share.

Leave A Reply