Przepis na karpia mojej babci wg Rafała Ostrowskiego
Składniki:
• 1, 5kg karpia
• 1kg cebuli
• sól, pieprz (także ziarnisty)
• 5- 10 ziaren ziela angielskiego
• 4-5 liści laurowych
• włoszczyzna bez kapusty garść rodzynek i migdałów.
Sposób przygotowania:
- Karpia sprawiamy, wyjmujemy oczy i skrzela zachowujemy głowę. Kroimy w dzwonka.
- Następnie nacieramy mocno solą, obkładamy wcześniej obraną i grubo pokrojoną cebulą i
- zostawiamy na całą noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia oczyszczamy warzywa dodajemy cebulę, w której leżakował karp, przyprawy: trochę ziarnistego pieprzu, soli, liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy wodą (tylko żeby przykryć warzywa i cebulę) i gotujemy 0, 5 godziny. w innym garnku układamy kawałki karpia wraz z oczyszczoną głową, zalewamy gorącym wywarem z warzywami i cebulą gotujemy na minimalnym ogniu, tak żeby wywar ledwie „pykał”, przez 1 godzinę. (musi tylko „pykać”, bo inaczej karp, który jest delikatną rybą, rozgotuje się a wywar zmętnieje) Trzeba również pamiętać o częstym poruszaniu garnkiem, żeby ryba i warzywa nie przywarły do dna. Po około godzinie, próbujemy wywar, i ewentualnie doprawiamy, dodajemy rodzynki i migdały i ok pół łyżeczki mielonego pieprzu. Całość gotujemy jeszcze przez około 7-10 minut. Następnie rybę wyjmujemy delikatnie, za pomocą łyżki cedzakowej, układamy na półmisku a wywar przecedzamy przez gęste sito. Powinno być go niewiele tak, aby tylko przykryć rybę.
- Dodatkowo w wywarze można rozpuścić 1 bądź 2 łyżeczki żelatyny. Z odcedzonych warzyw wybieramy ugotowane rodzynki i migdały i przystrajamy nimi rybę. Następnie rybę zalewamy gorącym, odcedzonym wywarem i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/swiateczne-przepisy-ugotowanych-zobacz,70925,1.html