Dorsz marynowany

0

Przepis na dorsza marynowanego

Składniki:

  • 50 dkg dorsza odgłowionego, wypatroszonego
  • sól
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/8 l wody
  • 1/8 l octu
  • 3 dkg cebuli
  • 3 dkg marchwi
  • 3 dkg pietruszki i selera
  • 1 liść bobkowy
  • 3-4 ziaren pieprzu
  • 0,5 dkg soli
  • 0,5 dkg cukru

Opis:

  1. Dorsza oczyścić, opłukać i zdjąć skórę, odfiletować.
  2. Pokrajać na porcje szerokości 4 cm, osolić.
  3. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Zimną rybę ułożyć w słoju.
  5. Przyrządzić zaprawę.
  6. Zalać rybę w słoju.
  7. Zakryć pergaminem, postawić w chłodnym miejscu.
  8. W ten sam sposób można przyrządzić karpia lub suma.
Share.

Leave A Reply