Rostbef

0

Przepis na rostbef

Składniki:

  • 1 kg rostbef
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 dag masła
  • sól
  • pieprz

Opis:

  1. Rostbef opłukać, usunąć kości i obwiązać sznurkiem, aby nadać porcji mięsa odpowiedni kształt.
  2. Stopić na patelni trochę oliwy i masła, szybko obsmażać mięso.
  3. Osolić, opieprzyć, przełożyć do dostosowanego kształtem naczynia i polać pozostałym tłuszczem.
  4. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, piec co najmniej 20 minut, polewając od czasu do czasu wodą.
  5. Gotowe mięso o powierzchni mocno przyrumienionej powinno po przekrojeniu być ciemnoróżowe, a przy nakłuciu wydzielać krwawy sok.
  6. Ostudzić je i krajać na skośne plastry.
Share.

Leave A Reply