Przepis na roladę wołową
Opis:
- Mięso opłukać pod bieżącą zimną wodą, pokroić w plastry (4 sztuki), rozbić młotkiem do mięsa zwilżonym zimną wodą, natrzeć solą, oprószyć pieprzem, posmarować każdy płat musztardą i koncentratem pomidorowym.
- Cebulę i boczek wędzony pokrojone w plastry ułożyć na mięsie. Mięso zawinąć i spiąć szpilką do rolad lub obwiązać nitką. Na dobrze rozgrzanym smalcu w niewielkim rondlu szybko i mocno obrumienić rolady z obu stron, podlać wodą lub wywarem z mięsa i dusić do miękkości.
- Gdy mięso będzie już miękkie, należy je wyjąć, ułożyć w ciepłym miejscu, a sos zagęścić zawiesiną z mąki pszennej i wody po czym zagotować. Po zagotowaniu sos można wzbogacić zahartowaną śmietaną i przyprawić do smaku. Ciepłe rolady wraz z sosem podawać do klusek lub ziemniaków i sałatki z czerwonej kapusty.
Składniki:
- 50 dag pieczeniowego mięsa wołowego
- 5 dag boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 5 dag smalcu
- sól, pieprz naturalny mielony
- mąka pszenna
- śmietana
Źródło: Kuchnia Polska 2009