Rolada wołowa

0

Przepis na roladę wołową

Opis:

  1. Mięso opłukać pod bieżącą zimną wodą, pokroić w plastry (4 sztuki), rozbić młotkiem do mięsa zwilżonym zimną wodą, natrzeć solą, oprószyć pieprzem, posmarować każdy płat musztardą i koncentratem pomidorowym.
  2. Cebulę i boczek wędzony pokrojone w plastry ułożyć na mięsie. Mięso zawinąć i spiąć szpilką do rolad lub obwiązać nitką. Na dobrze rozgrzanym smalcu w niewielkim rondlu  szybko i mocno obrumienić rolady z obu stron, podlać wodą lub wywarem z mięsa i dusić do miękkości.
  3. Gdy mięso będzie już miękkie, należy je wyjąć, ułożyć w ciepłym miejscu, a sos zagęścić zawiesiną z mąki pszennej i wody po czym zagotować. Po zagotowaniu sos można wzbogacić zahartowaną śmietaną i przyprawić do smaku. Ciepłe rolady wraz z sosem podawać do klusek lub ziemniaków i sałatki z czerwonej kapusty.

Składniki:

  • 50 dag pieczeniowego mięsa wołowego
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 dag smalcu
  • sól, pieprz naturalny mielony
  • mąka pszenna
  • śmietana

Źródło: Kuchnia Polska 2009

Share.

Leave A Reply