Przepis na risotto z ziemniakami
Opis:
- Ziemniaki oraz marchew obrać, opłukać i pokroić. Posiekać por i dymkę, pieczarki pokroić w plasterki, kiełbasę – w grubszą kostkę lub plasterki.
- Warzywa oraz kiełbasę obsmażyć na oleju (3-4 minuty). Dodać opłukany ryż i smażyć razem dalsze 2-3 minuty. Zalać 4 szklankami wrzątku, dodać szczyptę suszonych ziół, soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, około 15 minut, aż ryż napęcznieje i będzie miękki.
- Naczynie odkryć i gotować jeszcze 5-6 minut, aby odparował pozostały płyn. Risotto ponownie przykryć, wstawić na 10-15 minut do ciepłego piekarnika aby „doszło” i nabrało smaku.
Składniki:
- szklanka ryżu
- 3 średnie ziemniaki
- marchew
- por
- 2 dymki (ze szczypiorem)
- 3-4 pieczarki
- 20 dag kiełbasy zwyczajnej lub parówkowej
- 3 łyżki oleju
- suszony tymianek i bazylia
- sól, pieprz
Źródło: Pani domu – kalendarz 2004