Risotto z ziemniakami

0

Przepis na risotto z ziemniakami

Opis:

  1. Ziemniaki oraz marchew obrać, opłukać i pokroić. Posiekać por i dymkę, pieczarki pokroić w plasterki, kiełbasę – w grubszą kostkę lub plasterki.
  2. Warzywa oraz kiełbasę obsmażyć na oleju (3-4 minuty). Dodać opłukany ryż i smażyć razem dalsze 2-3 minuty. Zalać 4 szklankami wrzątku, dodać szczyptę suszonych ziół, soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, około 15 minut, aż ryż napęcznieje i będzie miękki.
  3. Naczynie odkryć i gotować jeszcze 5-6 minut, aby odparował pozostały płyn. Risotto ponownie przykryć, wstawić na 10-15 minut do ciepłego piekarnika aby „doszło” i nabrało smaku.

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • 3 średnie ziemniaki
  • marchew
  • por
  • 2 dymki (ze szczypiorem)
  • 3-4 pieczarki
  • 20 dag kiełbasy zwyczajnej lub parówkowej
  • 3 łyżki oleju
  • suszony tymianek i bazylia
  • sól, pieprz

Źródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply