Ragout z indyczej wątróbki

0

Przepis na ragout z indyczej wątróbki

2 porcje

Składniki:

  • 30 dag indyczej wątróbki
  • 15 dag kolorowego makaronu ( typu gniazdka )
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag pomidorów
  • 15 dag śmietany kremówki
  • 130 ml rosołu ( może być instant )
  • 3 małe pory
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa

 

Opis:

  1. Gotować gniazdka makaronu przez 12 – 15 minut w dużej ilości osolonej wody. Odlać wodę, osączyć makaron na sitku.
  2. Opłukać wątróbkę, osuszyć, pokroić w kostkę.
  3. Oczyścić i umyć pieczarki,pory oraz pomidory.
  4. Pokroić pory w krążki, pieczarki na połówki, pomidory na ćwiartki.
  5. Rozgrzać olej na patelni. Smażyć wątróbkę 5 – 6 minut na złoty kolor. Wyjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem.
  6. Podsmażyć pieczarki i pory na tym samym tłuszczu, na złoty kolor, wyjąć.
  7. Rozgrzać margarynę na tej samej patelni, zasmażyć mąkę. Następnie podlać śmietaną i rosołem i zagotować.
  8. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
  9. Wyłożyć wątróbkę i pomidory na patelnię, podgrzać w sosie.
  10. Podawać na półmisku razem z gniazdami makaronu.
Share.

Leave A Reply