Przepis na ragout z indyczej wątróbki
2 porcje
Składniki:
- 30 dag indyczej wątróbki
- 15 dag kolorowego makaronu ( typu gniazdka )
- 15 dag pieczarek
- 10 dag pomidorów
- 15 dag śmietany kremówki
- 130 ml rosołu ( może być instant )
- 3 małe pory
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- tarta gałka muszkatołowa
Opis:
- Gotować gniazdka makaronu przez 12 – 15 minut w dużej ilości osolonej wody. Odlać wodę, osączyć makaron na sitku.
- Opłukać wątróbkę, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Oczyścić i umyć pieczarki,pory oraz pomidory.
- Pokroić pory w krążki, pieczarki na połówki, pomidory na ćwiartki.
- Rozgrzać olej na patelni. Smażyć wątróbkę 5 – 6 minut na złoty kolor. Wyjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem.
- Podsmażyć pieczarki i pory na tym samym tłuszczu, na złoty kolor, wyjąć.
- Rozgrzać margarynę na tej samej patelni, zasmażyć mąkę. Następnie podlać śmietaną i rosołem i zagotować.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
- Wyłożyć wątróbkę i pomidory na patelnię, podgrzać w sosie.
- Podawać na półmisku razem z gniazdami makaronu.