Ragout wieprzowe

0

Przepis na ragout wieprzowe

Składniki:

  • 700 g żeberek wieprzowych
  • 800 g karkówki lub baleronu
  • 3 cebule
  • 2 pomidory
  • 6-8 ziemniaków
  • przyprawy ziołowe
  • mąka
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Mięso pokrajać na kawałki i przysmażyć na patelni, aby się zarumieniło.
  2. Wrzucić do żeliwnego garnka, posypać dużą łyżką mąki i wymieszać tak, aby wszystkie kawałki obtoczyły się w mące.
  3. Dorzucić pomidory i cebulę oraz przyprawy ziołowe.
  4. Dusić na wolnym ogniu 1,5 godz.
  5. Posolić, popieprzyć, na wierzchu położyć obrane ziemniaki.
  6. Dusić jeszcze ok. 0,5 godz.
  7. Danie to jest jeszcze smaczniejsze po odgrzaniu na drugi dzień.

Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply