Pulpety z wątróbki

0

Przepis na pulpety z wątróbki

Składniki:

  • 15 dkg wątroby cielęcej lub drobiowej
  • 3 dkg tłuszczu
  • 6-8 dkg tartej bułki
  • 1 jajo
  • 2 dkg mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka zielonej siekanej pietruszki

Opis:

  1. Wątróbkę cielęcą obrać z błony, przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać całe jajo, masło, bułkę tartą, sól i pieprz, siekaną zieloną pietruszkę.
  2. Utrzeć starannie.
  3. Wyrabiać w mące małe knedelki.
  4. Ugotować w osolonej wodzie.
  5. Zrobić próbę gotując jeden pulpet, jeżeli masa jest za rzadka dodać bułki tartej. Odcedzić.
  6. Podawać do flaków, kapuśniaku, zasmażanej kapusty.
Share.

Leave A Reply